Fõ tartalom

Idősek figyelem!

Az Érsekújvári Rendőrkapitányság ismételten felhívja a lakosok, elsősorban az idősek figyelmét, hogy ne adjanak kölcsön pénzt olyan személyeknek, akiket nem ismernek, mert csalókról vagy tolvajokról lehet szó.

 

Az utóbbi időszakban ismét több olyan eset került a rendőrség nyilvántartásába, amikor ismeretlen személyek (tettesek) időseket hívtak fel telefonon, és a rokonuknak vagy ismerősüknek (unoka, fiú, testvér, szomszéd, osztálytárs) adták ki magukat, és különféle célra kértek tőlük kölcsön pénzt. Sőt, még orvosnak is kiadták magukat. A nyugdíjasokat a késő éjszakai órákban, vagy kora reggel hívják fel és azt állítják, hogy az idős ember rokona balesetet okozott, kórházban fekszik, nem tud beszélni, mivel a baleset során elharapta a nyelvét, és sürgősen pénzre van szüksége. A tettesek többször egymás után hívják a nyugdíjasokat, hogy azok ne tudjanak meggyőződni arról, hogy valóban a rokonuk hívja-e őket. Arra kérik az időseket, hogy a kért pénzt taxisofőrrel vagy más ismeretlen személlyel küldjék a Western Union szolgáltatásán keresztül, vagy személyesen vigyék a pénzt egy megadott helyre, s adják át egy illetőnek, aki minden szükséges dolgot elintéz. Azt is, hogy a balesetről a rendőrség ne szerezzen tudomást.

A rendőrkapitányság ezért figyelmezteti az időseket, mindig győződjenek meg arról, hogy valóban a rokonuk vagy egy orvos hívja fel őket. Külön felhívják a figyelmet, hogy ne adjanak pénzt ismeretlen személyeknek, ne vegyenek ki pénzt a számlájukról idegenek számára, még ha megbízhatónak tűnnek is.

  A rendőrség több esetben olyan esetekről is tudomást szerzett, amikor az elkövetők azzal keresik fel az időseket, hogy a villamosművek, vízművek, gázművek, szociális és egyéb intézmények munkatársai, s azt állítják, visszajáró pénzt vagy szociális segélyt hoztak, a villanyórát jöttek leírni stb. Külföldieknek is kiadják magukat, akik az iránté érdeklődnek, hogy merre van a kórház és pénzt kérnek az idősektől a rokonuk műtétjére, aki súlyos kamionbalesetet szenvedett, és kritikus állapotban fekszik a kórházban. Nem utolsó sorban az elkövetők utcai árusokként jelennek meg és különféle árut (gyapjú takarókat, maszírozó készülékeket, egészségügyi eszközöket, fazekakat, késeket) kínálnak az időseknek kedvező áron vagy ingyen ajándékokat.

Az említett esetek kapcsán a rendőrség továbbra is arra figyelmeztet, hogy a csalók és a tolvajok nagyon sok manipulációs eszközt ismernek, hogy elnyerjék az idősek bizalmát, hogy bejussanak az otthonaikba, felmérjék, hol tartja az illető a megspórolt pénzét, s azt egy óvatlan pillanatban ellopják. Ezért a rendőrkapitányság figyelmezteti a lakosokat, hogy ne engedjenek idegeneket az otthonaikba, ne maradjanak velük egyedül, ne vegyenek elő és ne váltsanak fel pénzt a jelenlétükben, akkor sem, ha megbízhatónak tűnnek.